Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Spauda apie Žalgirio krizę. Retrospektyva-3

Vilniaus diena. 2008-07-31
http://vilniaus.diena.lt/dienrastis/miestas/alkana-komanda-nenori-pasiduoti-114519

Gediminas Reklaitis

Alkana komanda nenori pasiduoti

Tris mėnesius tik pažadais maitinami Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai dirba, nors galėtų į viską spjauti. Vyrai atkakliai treniruojasi, nors neturi nei už ką valgyti, nei benzino nusipirkti. Ir gyvena griūvančioje bazėje, po kurią šmirinėja milžiniškos žiurkės.
„Gerai, gerai! Atsidenk! Dirbk! Liuks! Dar, dar pusę minutės!“ – beveik nenutildamas skardėjo Mindaugo Čepo balsas. Tris mėnesius pažadais maitinami Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai dirbo, nors galėtų į viską spjauti. Laukia geresnių dienų „Renkamės 17, pradedam 17.30“, – baigdamas rytinę pirmadienio treniruotę dar pridūrė M.Čepas. Pratybose „Žalgirio“ futbolo komandos treneris kasdien sulaukia 25 žaidėjų, nors legionieriams ir keliems lietuviams nusibodo klubo vadovų pažadai, todėl jie išvyko laimės ieškoti kitur.
Kiti pasiliko. Laukti ir tikėtis. Sąžiningai uždirbtų pinigų. „Ar matyti prošvaisčių? Dangus giedras, nė vieno debesėlio, iš kur tos prošvaistės? – šyptelėjo Artūras Steško, o už kelių metrų galvą linktelėjo jo brolis dvynys Igoris. – Mes nieko nežinome. Jei savininką išleis iš kalėjimo, gal kas pasikeis.“„Žalgirio“ žaidėjus be pragyvenimo šaltinio paliko Maskvos teisėsaugininkai, birželio pradžioje sulaikę Vadimą Kastujevą. 350 tūkst. litų – maždaug tiek kas mėnesį legendiniam klubui pervesdavo vilniečio verslininko įmonės. Kadangi komandą išlaikė jis vienas, „Žalgirio“ kasa akimirksniu ištuštėjo. Tuščia ji yra jau trečią mėnesį.Garsiausias Lietuvos klubas atsidūrė ant išnykimo ribos, bet V.Kastujevas savo atstovams griežtai pasakė: „Žalgirio“ neparduoti.“ Vilniaus ekipos žaidėjams ir gerbėjams lieka su nerimu laukti rugpjūčio 15 d. – tada Maskvos teisme paaiškės, ar V.Kastujevas bus paleistas į laisvę, ar ne. Verslininko atstovai žada, kad sprendimai bus priimti bet kuriuo atveju.
Bazė – lyg po karo
Maskvos kalėjimai toli, o gyvenimas „Žalgirio“ bazėje tęsiasi. Prestižiniame Antakalnio rajone, Žolyno gatvėje, kasdien skamba futbolininkų balsai. Kalbama, kad „Žalgiris“ prieš kelerius metus V.Kastujevą sudomino būtent dėl šios bazės.„Savininko nepažįstu. Esu jį matęs tik žurnalų puslapiuose. Nuo sausio, kai grįžau į „Žalgirį“, nebuvau su juo susitikęs“, – tai, kad V.Kastujevą nelabai domina bent jau futbolas, patvirtino Nerijus Vasiliauskas.Nuo vėjelio svyruojantis pušynas, Lenkijos ambasados kaimynystė ir žvėriškai brangi žemė – ideali vieta statyboms. Sako, kad V.Kastujevo nusamdyti architektai du gyvenamuosius namus jau yra suprojektavę. Bazę iškelti į užmiestį, o jos vietoje statyti kotedžus norėjo ir ankstesnis „Žalgirio“ savininkas Janušas Loputis.Vienintelė kliūtis – Vilniaus savivaldybė nesutinka keisti žemės paskirties. Tačiau susidaro įspūdis, kad „Žalgirį“ iš rankų į rankas perleidžiantys prieštaringi milijonieriai nusiteikę palaukti.Iškalbingiausiai apie milijonierių planus kalba pati bazė. Kaip buvo pastatyta 1988 m., taip ir nematė remonto. „Būtinai nueik pažiūrėti mūsų baseino. Būtinai. Prie Benjamino Zelkevičiaus aš jame dar maudžiausi. Prieš kiek laiko tai buvo? Prieš 12 metų“, – pasirausęs atmintyje tarstelėjo N.Vasiliauskas.M.Čepas greitai pasisiūlė palydėti: prasibrovėme pro trigubas polietileno plėvelės duris ir prieš akis atsivėrė sovietinės architektūros šedevras. Sutrupėjusios plytelės, jokių kažkada čia buvusio vandens požymių ir sudžiūvusi palmė tolimajame kampe – iš to, ką išvydome, sunku patikėti, kad ten iš viso kada nors buvo įmanoma maudytis.„Ir žiurkių pas mus yra. Maždaug tokių“, – tarp rankų palikdamas 20–25 cm tarpą dar pridūrė M.Čepas.
Iš santaupų ir skolų
„Gyvenu iš santaupų, bet jos baigiasi. Turiu šeimą, esu pasiėmęs didelę paskolą iš banko. Nebegaliu laukti ir tikėti pažadais“, – paaiškino N.Vasiliauskas.Šis puolėjas vienas pirmųjų paliko „Žalgirį“, tačiau sutarties su Baku „Olimpik“ (Azerbaidžanas) nepavyko pasirašyti dėl traumos. Teko sugrįžti. „Vienam prisiversti treniruotis sunku, o su vyrais dirbti maloniau. Išsigydysiu traumą ir lauksiu pasiūlymų“, – sakė futbolininkas.31 metų N.Vasiliauskas negali sau leisti krimsti tris mėnesius nesibaigiančius pažadus. Sportuoti liko keleri metai, reikia sukaupti bent nedidelį kapitalą savo verslui, nes tolesnė ateitis – nežinomybėje. Laukti nelabai gali ir metais vyresni broliai Steško, Julianas Bursukas ar Igoris Morinas. Tačiau jie laukia.„O kur eiti? Komandų Lietuvoje nėra. Pusė Romanovo („Kauno“ rėmėjo Vladimiro Romanovo – red. past.), pusė... Toks amžius, kad niekur nebenueisi, – prisipažino A.Steško. – Lauksime. Mes pripratę. Lopučio laikais atlyginimai vėluodavo kiekvienais metais. Sykį – net penkis mėnesius. Tikimės, kad naujo rekordo nebus.“Jaunesni „Žalgirio“ žaidėjai dar gali tikėtis pagalbos iš tėvų, o A.Steško, kaip ir kiti veteranai, verčiasi iš santaupų arba skolinasi pinigus iš draugų. Žalgiriečių gyvenimą iliustruoja ir tuštesnė automobilių stovėjimo aikštelė šalia bazės. Į pratybas žaidėjai važiuoja po kelis, nes benzinui pinigų tiesiog nėra.„Man geriau, aš neturiu šeimos. Bet ir taip diržas jau suveržtas iki galo. Neįsivaizduoju, kaip reikės toliau gyventi, – galvą kraipė treneris M.Čepas, bet paskui pridūrė: – Kentėsiu iki galo. Juk žinote, kaip sakoma – skęstantį laivą paskutinis palieka kapitonas.“
Dirba dėl savęs
Gyventi tenka sukandus dantis, bet žalgiriečiai turi kuo didžiuotis. Jie dar sykį patvirtino kapitalistiniame amžiuje primirštą posakį – pinigai gali ne viską.Išalkęs ir nukraujavęs „Žalgiris“ praėjusią savaitę nuvažiavo į Marijampolę ir išplėšė lygiąsias 1:1. Prieš vieną čempionato lyderių „Sūduvą“, kuri gali puikuotis naujai atidarytu stadionu ir moderniausiomis Lietuvoje treniruočių aikštėmis.„Galėjome ir laimėti, bet tas nelemtas epizodas pačioje pabaigoje...“ – apgailestavo ambicijų nepraradęs M.Čepas. Iš kur tokia motyvacija? „Žalgirio“ žaidėjai jaučiasi atsakingi ištikimiausiems gerbėjams. Jie ne tik nenusigręžė nuo komandos, bet ir pradėjo rinkti pinigus futbolininkų algoms.Bet tai – ne vienintelė priežastis, kodėl į bazę Žolyno gatvėje kasdien po du kartus susirenka šie 25 žmonės. „Dirbame dėl savęs, nes esame profesionalai, gyvename iš futbolo. Jei ne „Žalgiryje“, tai kažkur turėsime žaisti“, – tikino N.Vasiliauskas.Jaunesnės kartos žaidėjai galvoja dar kitaip. „Išsivažinėjo legionieriai, dar keli žaidėjai. Mes dabar turime progą pasirodyti, gauname žaisti. Reikia dirbti. Kitaip nepasieksi savo svajonės – išvažiuoti į žinomą užsienio komandą“, – paaiškino 21-erių Ervinas Kvitkauskas.Toks Lietuvos futbolininkų kelias į barselonas, milanus ar čelsius. Su pirmadienį neužsivedusiu autobusu iš gyvenamaisias namais pasmerkto užstatyti stadiono. To paties, kurio veją trumpina jau išgarsėjusi žoliapjovė.Iš „Žalgirio“ liko tik skolos ir žoliapjovė – toks žalgiriečių anekdotas jau greičiau primena niūrią kasdienybę. Ne tik 61 metų istoriją skaičiuojančio „Žalgirio“, tačiau ir viso Lietuvos futbolo.

Komentarai

Sarkastiška replika (juoko pro ašaras teisėmis) dėl "milžiniškų žiurkių" ir kitų gyvių, besiveisiančių FK Žalgiris bazėje

Gerai jau neprisimenu kada, berods kokiais 2003-2004 metais FK bazėje gyveno, joje trynėse ir prie visų kabinėjosi vienas toks kriminalinio pasaulio veikėjas pavarde Tiomkinas.
Nublankusį "Vilniaus brigados" "afftaritetą", dešimt metų atsėdėjusį už dalyvavimą žurnalisto Vito Lingio nužudyme, nežinia kokiais motyvais vedinas priglaudė tuometinis klubo savininkas Janušas Loputis.
Taigi, tas veikėjas iš kalėjimo į bazę ne tik savo šmutkes permetė, bet įkalinimo vietoje prijaukintą katiną už uodegos atvilko. Typo, draugas, likimo brolis - prašu liubit' ir žalovat'.
Minėtas katiara pasirodė nemenkas sučiara, vertas savo šeimininko. Jautėsi ne ką mažiau "v afftoritete" nei pats Tiomkinas - myžo bei šiko kur norėjo, kiek norėjo ir kada norėjo.
Tačiau pats jo egzistavimo faktas, pasireiškęs specifiniu kvapu dažname bazės kampe, turėjo vieną teigiamą pasekmę - iš bazės dingo graužikai (ar bent jau apsimetė dingę...).
Katino gyvenimas bazėje buvo komfortabilus, bet trumpas - jis tapo klasinės kovos, vykusios tarp atlyginimų negaunančių žaidėjų ir jų nemokančio savininko, auka. Trumpiau tariant, vienas (nežinomu norėjęs likti) nepriteklių užp*stas žalgirietis ėmė ir tą rainą "v afftaritete" švystelėjo pro balkoną (ar nuo bazės stogo, gerai jau neprisimenu...). O anas be diskusijų ėmė ir ištiško ant šaligatvio plytelių...
Staugimo ir ašarų iš Tiomkino pusės buvo nemenkos marios - visiems žadėjo "ručki pavykručivat', da nožki perielomat'...". Tačiau greitai nusiramino, susitaikė su draugo netektimi ir sėdo Latvijoje už smulkią "žolės" kontrabandą.
O tada... Horizonte pasirodė JOS... :-))
Va jums ir kandus moralas: pasirodo, be mafijos tvarkos nėra nei žmonių, nei gyvūnų pasaulyje...

P.S. Publikacijos pasirodymo dieną radijo laidoje "Pietų IV radijas" dalyvavęs Žalgirio žaidėjas Kvitkauskas pareiškė, jog niekada nematė bazėje jokių žiurkių...

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Geriausio 2023 metų sezono Žalgirio žaidėjo rinkimai. STARTAS!

Manau, šįkart neatsiras daug norinčių su manimi pasiginčyti, jog šis Žalgirio sezonas iš principo turėjo būti labiau įsimintinesnis, o jo rezultatai - geresni, nei tai, ką turime prieš nosį likus dviem turams iki čempionato pabaigos. Deja, faktas lieka faktu - žodis įsimintinesnis šiame istorijos ir realybės santykio kontekste gali būti vartojamas išskirtinai neigiama konotacine prasme. Antra vertus, nuvainikuoto Lietuvos klubinio futbolo karaliaus statusas anaiptol nenumaldo to fakto, jog ir šiame sezone buvo ne vienas ir ne du žaidėjai, nuosekliai ir ištikimai gynę Komandos garbę bei savo profesinę reputaciją. Kuris iš jų nusipelno GERIAUSIOJO vardo, nuspręsite Jūs. Tad skelbiu geriausio 2023 metų sezono Žalgirio žaidėjo rinkimų startą.  Tradiciškai kviečiu susipažinti su taisyklėmis ir prašau jų laikytis: 1. Geriausią žaidėją renkantis asmuo turi teisę užpildyti vieną biuletenį (atsiųsti vieną laišką arba vieną asmeninę žinutę (toliau – AŽ), arba vieną kartą užpildyti apklausos f

Geriausio 2023 metų sezono Žalgirio žaidėjo rinkimai: trumpa statistinė apžvalga

Nenuneigsi to fakto, jog optimistiškai nenuteikiantys ir psichologiškai traumuojantys ką tik pasibaigusio futbolo sezono rezultatai ženkliai įtakojo Geriausio 2023 metų Žalgirio žaidėjo rinkimų eigą – šiemet rinkėjai buvo ir pasyvesni, ir labiau skeptiški galimų nominantų atžvilgiu. Geriausiai bendrą situaciją iliustruoja internetinis dialogas tarp rinkėjo (beje, savo balso taip ir neatidavusio...) ir rinkimų organizatoriaus: -  Reiks ilgai galvot... -   Laiko yra... 🙂 -  Tik nežinau ar sugalvosiu per tiek... 😃 Antra vertus, kaip nebūtų paradoksalu, šių rinkimų leitmotyvu tampęs nuolatinis bambėjimas „Tai kad nėra ką rinkti“ kiek netikėtai tapo ... konkurencinės kovos paskata. Nuo to rinkimai pasidarė tik įdomesni, o galutinis jų rezultatas – sunkiai nuspėjamas. Akivaizdu, jog šiemet Edvinas GERTMONAS Geriausiojo laurus nuskynė principinėje konkurencinėje kovoje su Mathias‘u OYEWUSI ir pastarajam ant kulnų lipusiu Yuri‘u KENDYSH. Apibendrinus Geriausio 2023 m. sezono Žalgirio

Geriausias 2023 metų sezono Žalgirio žaidėjas

Populus dixit. Deos fecit.  Geriausiu 2023 metų sezono Žalgirio komandos žaidėju Pietų IV ultros ir aistruoliai išrinko  Edviną GERTMONĄ !  Ir taip, šią nominaciją Edvinas laimi antrus metus iš eilės!